Peste 40 de polițiști s-au sinucis în ultimii zece ani, dintre care mai bine de jumătate au ales să-și pună capăt zilelor cu armele de serviciu.
Poate unul dintre cele mai șocante cazuri de crimă urmată de sinuciderea autorului este cel care a avut loc în noiembrie 2018, când un ofițer din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Pitești și-a ucis băiețelul în vârstă de trei ani și patru luni, după care s-a sinucis.
De altfel, în ziua dinaintea tragediei, ofițerul de la Crimă Organizată a luat acasă, pe semnătură, arma de serviciu, un pistol Glock, de calibru 9 milimetri.
Într-un moment în care soția, care este și ea polițistă, nu era acasă, ofițerul a scris trei bilete de adio, după care și-a băgat copilașul în sacul de dormit în care obișnuia să-l culce. Apoi, ca să nu-și vadă victima, i-a acoperit capul cu o pernă și l-a executat cu un glonț în tâmplă. Apoi, fără să zăbovească, s-a împușcat în cap.
Judiciariștii care au făcut cercetarea la fața locului au găsit trei bilete de adio, din care reieșea tulburarea care îl chinuia pe ofițerul de poliție, deși acesta fusese testat de psihologii instituției în care lucra și trecuse de evaluare.
Într-un răspuns transmis la solicitarea Gândul, Inspectoratul General al Poliției Române spune că, în perioada 1 ianuarie 2010 – 31 decembrie 2020, s-au sinucis 41 de polițiști. Dintre aceștia, 25 s-au împușcat cu armele din dotare, 12 s-au spânzurat, doi s-au aruncat de la înălțime, unul s-a înecat și unul s-a otrăvit.
Fost ofițer specialist în cadrul Serviciului Omoruri al Poliției Capitalei, colonelul (r) Niculae Mitrea, a explicat, pentru Gândul, că munca specifică polițiștilor este una deosebit de stresantă.
„Coroborat cu problemele de natură sentimentală, financiară sau de alt fel, stresul poate genera stări depresive grave, care pot conduce la suicid”, spune ofițerul în rezervă.
Criminologul Niculae Mitrea susține că modul violent prin care își pun capăt zilelor angajații Ministerului de Interne este, de fapt, specific bărbaților, care vor să fie siguri că nu mai pot fi salvați.
Fostul ofițer specializat în investigarea infracțiunilor de omor trage un semnal de alarmă cu privire la numărul mare de polițiști care și-au pus capăt zilelor, chiar dacă statistica se raportează la o perioadă de zece ani.
„Este vorba despre un număr foarte mare de oameni. Este mare și cifra de 25 de polițiști care au folosit armamentul de serviciu, în condițiile în care tulburările îi pot împinge să ia și alte vieți, așa cum, de altfel, s-a și întâmplat uneori”, susține Mitrea.
Specialistul a explicat că, deși cadrele operative ale Poliției sunt persoane care poartă arme letale, testele psihologice la care sunt supuse la serviciu sunt slabe și de multe ori interpretate de mântuială.
„Din păcate bateriile de teste psihologice reprezintă un set de întrebări simple. Persoanele care susțin aceste probe își dau seama, din context, cum ar trebui să răspundă astfel încât să obțină punctajul care asigură promovarea”, a mai spus fostul polițist.
Niculae Mitrea a adăugat că o metodă eficientă practicată în trecut era cunoașterea vieții private a subordonaților de către șefii direcți.
”În acest fel, se cunoștea că un polițist are probleme cu banii, are probleme în familie sau alte necazuri care îl pot afecta psihic. Iar atunci când depresia părea să-l doboare, primea ajutor de specialitate”, a mai spus specialistul criminolog.